Snížili jsme ozvěnu, zlepšili jsme kvalitu výuky. V učebně hudební výchovy na Základní škole Horní Bečva byla slyšitelná výrazná ozvěna. Je dokázáno, že v prostoru s ozvěnou má vyučující tendenci sám sebe překřikovat a zvyšovat hlas. Mluvené slovo je velmi nesrozumitelné. Posluchač totiž šlyší součet všech odrazů zvuku najednou.
Pro snížení ozvěny, nebo-li snížení doby dozvuku jsme navrhli instalaci akustických panelů Silentmax3D-Line, výsledek byl hned slyšitelný.

Třída má vnitřní rozměry 10,2 x 7,7 x 4,1 m, kde akustické panely Silentmax® byly instalovány ve dvou řadách na strop tak, aby vizuálně doplńovaly symetrii prostoru. Vznikly tak akusticky absorpční plochy o celkové ploše 16 m2.

Měření akustiky

RT60 – doba dozvuku

Znázorňuje čas, za který klesne hodnota akustické energie o 60 dB. Čas je znázorněn osou Y. Frekvence v rozsahu 100 Hz až 10 kHz vyobrazuje osa X. Na frekvenci 1 kHz po instalaci akustických panelů klesla hodnota dozvuku z 1,8 s na 1 s, což znamená snížení dozvuku o 45 %.

Přínos akustické úpravy

Instalace akusticky pohltivé plochy o celkové ploše 15 m2 snížila dozvuk o 45 % (na střední frekvenci 1 kHz). Ozvěna byla redukována téměř na polovinu. Zásadně se zvýšila srozumitelnost mluveného slova, zvukový projev je srozumitelnější a zřetelnější.

Přidaná hodnota akustické pohody je trvalá.