Článek shrnuje doporučení, kam nejlépe umístit akustické panely Silentmax® tak, aby jejich účinnost byla co největší. Nebudu zabíhat do úplných detailů, které se řeší v poslechových studiích, jako například zde.
Seznámíme Vás s nejdůležitějšími pravidly a zásadami pro zlepšení akustiky u Vás.

Vnímání akustiky prostoru

Vnímání prostoru krom vizuální stránky určuje právě akustika. Akustiku prostoru, kde se právě nacházíte vnímáte sluchem, který se nejcitlivější lidský smysl. Je dokázáno, že akustická pohoda zlepšuje soustředěnost, mluvené slovo je zřetelnější a posluchač méně unavený.

Dozvuk

Základní parametr akustiky je dozvuk, o kterém se můžete dočíst například zde. Doba dozvuku udává, jak dlouho se udrží zvuk v daném prostoru. Vnímejte například tlesknutí rukou, to vytvoří zvukový impuls u kterého zřetelně slyšíte dobu, než zanikne.

Optimalizace dozvuku

Většina moderních prostorů s přemírou skla, dlažby, tvrdých odrazivých ploch trpí přemírou dozvuku, dlouho trvající ozvěnou. Dozvuk snížíte akusticky pohltivým materiálem, který je zpravidla porézní nebo měkký a absorbuje akustickou energii. V prostředí s velkou ozvěnou udělá velkou službu i relativně malá akusticky pohltivá plocha.

Vypočtě si sami v prostru, který řešíte jakou celkovou plochu (stěny+strop+podlaha) daný prostor má a kolik z této plochy tvoří (tvrdé) akusticky odrazivé materiály a kolik z celkové plochy tvoří (měkké) akusticky pohltivé materiály. Jejich vhodný poměr určuje míru dozvuku (ozvěny).

Zajímá nás tedy poměr dlažby, stěn, skla, dřeva vůči koberci, závěsu, čalouněnému gauči a podobně.

Akustické panely Silentmax®

Jsou bezúdržbové, odolné, antistatické, nehořlavé a mají vynikající absorbci akustické energie.

Snadná montáž

  • lepením
  • zavěšením na háček
  • Silentmax3D – pomocí profilů Silentmax EasyFix
  • distančními šrouby

Umístění akustických panelů Silentmax®

Ideálně

Naproti odrazivým plochám, například naproti oknům. Naproti podlaze, akustické panely upevněte na strop. Je-li to možné, ideálně ve vzdálenosti 2-5cm od stěny, nebo ještě větší od stropu. Zvuk panelem prochází dvakrát a panel je tedy schopen větší akustické absorbce.

Využijte nepotřebné plochy

Nalepte akustické panely pod stůl, pod židle a další nábytek. Každá plocha která je v kontaktu se vzduchem daného prostoru snižuje jeho dozvuk. Akustické panely Siletmax lze jednoduše nařezat na potřebný rozměr.

Vytvořte si nástěnku

Nalepením panelu na zeď funguje celá jeho plocha jako akustický absorbér. Využijete-li potom jeho menší část pro nástěnku, pořád bude skvěle absorbovat okolní hluk.

Vyplňte boční mezeru mezi skříní zdí

I to, co není vidět v akustice funguje

Všechny plochy, které jsou v kontaktu se vzduchem v daném prostoru dokází absorbovat akustickou energii.

Využijte plochu stropu

Vyřezejte si jakýkoliv dekorativní tvar a nalepte na zeď

Novinky

Pro čerstvé a spolehlivé informace, videa, články se přihlaste zde.

Kategorie: Naše tipy