Více informací o akustické kalkulačce

Cílem této akustické kalkulačky je odhadnout vhodné množství akustických panelů Silentmax® k dané místnosti. Klíčový parametr akustické pohody je doba dozvuku (ozvěna). Dobu dozvuku určuje podíl akusticky odrazivých a pohltivých materiálů.

Akusticky odrazivé materiály jsou tvrdé, jako například sklo, beton, dřevo, sádrokarton a podobně. Odrážejí zvukové vlny a akustická energie následně hromadí v prostoru kde je jich přebytek. V moderních interiérech, kancelářích, učebnách a podobně.

Akusticky pohltivé materiály jsou měkké, jako například koberec, závěs, látkové čalounění, peřina. Pohlcují akustickou energii, která se z prostoru jejich vlivem mnohem dříve vytratí.

Extrémně akusticky pohltivý materiál je Silentmax® , který disponuje dalšími vlastnostmi jako je odolnost, bezúdržbovost, nehořlavost a podobně.

Jak kalkulačka funguje

Podíl mezi akusticky odrazivými a pohltivými materiály v místnosti určuje dobu dozvuku. Po zadání délky, šířky, výšky místnosti kalkulačka vypočítá celkový povrch místnosti, kde se uvažuje místnost ve tvaru kvádru. Z tohoto povrchu se vypočtou škály podílu povrchu místnosti a plochy pohltivého materiálu Silentmax®. Škály jsou udány v procentech 1% až 8%, kde ke každé škále je uvedena potřebná aktivní plocha panelů Silentmax®. Dále je u každé škály uvedeno, o kolik sníží dozvuk dané místnosti. Údaj je v % a znamená, o kolik % se sníží doba dozvuku.

Příklad

Mám obývací pokoj velikosti 7x5x2,6 m. Pomocí mobilní aplikace RT60 a hlasitého tlesknutí dlaní jsem změřil dobu dozvuku, která činí 1,23 s. V místnosti je poměrně velká ozvěna, zvuk z televize se rozléhá, je to nepříjemné i při nízkých hlasitostech. Rád bych snížil dobu dozvuku na 0,8 s. Výpočtem 0,8×1,23=0,65. Vychází mi tedy, že pro snížením doby dozvuku o 35% z 1,23 s se dostanu na 0,8 s.

Po dosazení těchto údajů do akustické kalkulačky mi vyjde celkový povrch místnosti 132,4 m² a k němu škály od 1% až 8% plochy akustických panelů Silentmax® . Najdu nejbližší škálu pro snížení dozvuku o 35%, což je 36%. Vím tedy, že budu potřebovat 6% povrchu místnosti pokrýt akustickými panely o celkové ploše 7,94 m², čili 8 m².

Novinky

Pro čerstvé a spolehlivé informace o akustice se přihlaste zde.

Kategorie: Naše tipy